B.B. King

En av världens bästa gitarrister genom tiderna är B.B King. Hans musik är verkligen en klass för sig, både i blues changern och gitarrspelandet. Personligen tycker jag att det är perfekt att sätta på som bakgrundsmusik. Han är en stor inspirations källa till många där ute, både kända och okända, mig själv inräknad. Även om jag själv inte spelar riktigt samma typ av musik så är hans gitarr spelande magiskt. Jag samla lite rolig fakta som du kanske inte visste om King.

  1. B.B King växte upp tillsammans med sin mormor på en farm i Mississippi, där han jobbade med att plocka bomull.
  2. Som barn förbjöd B.B´s mamma honom att sjunga blues, hon kallade det djävulens musik. Fast hennes kusin var en känd bluesartist som B.B King senare inspirerades av.
  3. Hans orginal stil har influenser av bland annat Blind Lemon Jefferson och Bukka White men Kings favorit artist var Frank Sinatra. “I’m a Sinatra nut. No one sings a ballad with more tenderness,” skrev BB i hans biograf. ”I practically put that In the Wee Small Hours album under my pillow every night when I go to sleep.”
  4. B.B King var gift två gånger och hade 15 barn.
  5. I början av 1950 när han speladei en lokal så började två män bråka med varandra om en tjej som hette Lucille. Någon utav dom råkade välta en fotogen lampa/ugn. Alla flydde byggnaden men B.B kom på att han hade sin $30 gitarr kvar och sprang in igen för att hämta den. Därav kom namnet och han kallade sin gitarr för Lucille.
  6. B.B King vann 15 Grammy Awards och släpte över 50 album.

Här är en riktigt bra spellista som jag själv brukar lyssna på

https://www.youtube.com/watch?v=JWrtidrPOgs