Burning Man 2015

Burning_Man

En festival som ligger lite i skymundan av de stora plåstrena Coachella, Glastonbury, Roskilde med flera är Burning Man. Festivalen grundades 1986 på stranden Baker Beach utanför San Francisco. De hade då ungefär 20 deltagare som valt att sluta upp när den första brinnande mannen tändes på 1986.  Under 1991 så flyttade festivalen ut till Black Rock Desert i nordvästra Nevada då stranden i San Francisco blev för liten. 10 år efter starten hade deltagarantalet  gått upp till hela 8000 besökare, och den brinnande mannen som första året stod 2.4 meter hög, hade då blivit 14 meter hög. Förra året var deltagarantalet hela 65 922, det näst högsta deltagarantalet sen starten och den brinnande mannen uppgick till rekordhöjden 32 meter.

Burning Man skapades som ett initiativ till ett community för konst och kreativitet. Burning Man har många regler för till exempel handel, nedskräpning och förbjuder att fesitvalen ska bli kommerciell. Det gäller därför att man tar med sig proviant för den tid man ska stanna, då det inte går att handla mat under tiden, vatten går dock att köpa. Arrangörerna uppmuntrar alla sina deltagare att uttrycka konst genom sig själv.

Festivalen hålls varje år från den sista måndagen i Augusti till den första måndagen i september, detta år alltså den 30 augusti till den 7 september. Burning man har blivit en symbol för icke-kommerciella fesitvaler och går emot det mesta stereotyiska när det kommer till festivaler och musik. Musik är inte huvudnumret under denna festivalen, utan det är deltagarna och skapandet av festivalen som ska vara det viktigaste. Dock hittar man musik, konst och allt annat man kan tänka sig i öknen i Nevada. För att förklara det med mindre ord; kika in den här grymma youtube-videon för att få lite härlig inspiration!